Ursprung Tyrols Julbord

  Med ursprung i vildmarken

  Tyrols julbord har sitt ursprung i den storslagna naturen i Lappland, det som ibland kallas för Europas sista vildmark.

  Den lappländska naturen bjuder på en variation av fjällbjörkskog, barrskog, tundra och fjäll. På fjällen runt Ammarnäs och Kvikkjokk strövar renarna fritt och i de djupa skogarna, i öst lever älg och björn sida vid sida och i de kristallklara vattendragen trivs rödingen och öringen.

  I södra Lappland ligger Vilhelmina, som är hjärtat för Tyrols julbord. Med sina stora fjällområden, skogar, vattendrag och sjöar är det inte så konstigt att det har blivit utsedd till såväl "Årets fiskekommun" som "Årets jaktkommun". I Vilhelmina finns många av de lokala leverantörer som Tyrol samarbetar med.

  De vilda råvarorna

  Det är något speciellt med vilt kött. Smaken är som ingen annan. Kanske beror det på att djuren vandrar fritt i skogarna och på slätterna. Eller att de dricker det färskaste vattnet från fjällforsarna och skogssjöarna. På Tyrols julbord är vi mycket noga med att välja ut de bästa råvarorna direkt från naturen.

  Björn

  Björnköttet på Tyrols julbord kommer från vilda björnar som strövar fritt i södra Lappland kring Vilhelmina, Dorotea och Sorsele.

  Älg

  Älgköttet kommer från vilda älgar från området kring Vilhelmina och jagas med start första måndagen i september. Tyrols älgkött tas från jaktperiodens start, då man får det bästa köttet enligt de lappländska älgexperterna.

  Ren

  Renköttet på vårt julbord kommer från renar som är uppfödda och skötta av samerna i Vilhelminas två samebyar, ”Vilhelmina norra” och ”Vilhelmina södra”.

  Bäver

  Bävern jagas redan i maj, då det är ett nattdjur och måste jagas när det är någorlunda ljust ute på natten. Bävern på vårt julbord kommer huvudsakligen från norra Ångermanland.

  Tjäder

  Tjäderköttet kommer från vilda tjädrar i södra Lappland kring Vilhelmina, Dorotea och Sorsele.

  Röding

  Rödingen fiskas från en rödingsodling i Malgomajsjön i Vilhelmina. Odlingen ligger mitt i sjön på 100 meters djup, eftersom fisken måste leva i kallt vatten för att må bra.

  Abborre

  Abborren fiskas i Nästansjön utanför Vilhelmina och den rensas, filéas och benas för hand. Abborren kommer från sötvatten och anses därför av många vara mycket godare än havsabborre.

  Bär

  Lingonen, blåbären och åkerbären kommer från Umeåtrakterna. Hjortronen plockas bland annat från Nästansjömyrerna utanför Vilhelmina och havtornen kommer från övre norrlandskusten.