Gröna Lunds nya område ska inspireras av en svunnen tid!

  De första bygglovsansökningarna för vårt nya tivoliområde på vår parkering har nu skickats in! På platsen har bland annat det tidigare Nöjesfältet legat, men också Stockholmsutställningen år 1897. Därför är visionen att vårt nya område ska förena dåtid med framtid och inspireras av 1800-talets slut, en tid av innovation och optimism!

  ”Gröna Lunds nya område kommer hämta inspiration från svunna tider och specifikt Stockholmsutställningen som ägde rum på samma plats år 1897. Den historiska kopplingen kommer prägla arkitekturen, men vi vill även ta fasta på den positiva anda och uppfinningsrikedom som tidsepoken kännetecknades av. Vår vision är att området ska bli en oas av upplevelser, underhållning, mat och magiska miljöer. Vi vill skapa en plats där alla gäster får känna glädje och framtidstro, något vi behöver nu mer än någonsin” (Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts).

  Vår vision är att området ska bli en oas av upplevelser, underhållning, mat och magiska miljöer.

  Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts

  Ingen tidsepok i människans historia har präglats av sådan överflödig optimism och nyfikenhet inför framtiden, som den som utspelade sig vid 1800-talets slut - en era som gav oss de magnifika ”Världsutställningarna”.

  Tänk dig en tid av glittrande innovation och kittlande möjligheter, då världen var som en bok med oskrivna sidor och människans fantasi inte hade några gränser. I denna tid, i slutet av 1800-talet, arrangerades olika ”Världsutställningarna” - magnifika portaler till en framtid fylld av förundran och förväntan.

  Med start i Crystal Palace i London 1851 samlade dessa spektakulära evenemang människor från jordens alla hörn för att inspirera och förvåna, öppna dörrar till nya tankar och idéer och väcka en kollektiv känsla av hopp och förväntan inför framtiden.

  Här visades de mest banbrytande uppfinningarna och de mest fängslande konstverken, från den första glimten av en elektrisk lampa till den första tuggan av en ny smakupplevelse. Världsutställningarna var en symfoni av mänsklig kreativitet och uppfinningsrikedom, där vetenskap mötte konst, där historia dansade med framtid och där varje besökare lämnade med hjärtat fyllt av hopp om en ljusare morgondag.

  Under toppen av den här eran, när framtidstron sprudlade som mest, gick de skandinaviska länderna ihop för att stå värd för en alldeles egen världsutställning mitt på Djurgården – Stockholmsutställningen 1897 (eller rättare sagt Allmänna konst- och industriutställningen).

  Här kunde man ta del av spännande tekniska nyheter som automobilen, mjölkseparatorn, elektrisk belysning och rörliga bilder så väl som industriproducerade livsmedel som varmkorv och glass. Utställningen kom att bli Stockholms och Sveriges hittills största publikmässiga framgång (endast att jämföra med Olympiaden i Stockholm 1912), då drygt 1,5 miljoner människor besökte utställningsområdet på Södra Djurgården. På samma plats, men drygt 130 år senare, kommer grindarna återigen öppnas till en plats som ska förundra sina besökare - en oas av upplevelser, underhållning, magi och nyfikenhet, där människor kan förlora sig i en värld av möjligheter, drömmar och framtidstro. Mitt i hjärtat av Stockholm.

  Från parkering till tivoli!

  Vi kommer att omvandla vår parkering till ett helt nytt tivoliområde i framtiden! Läs om våra visioner för ett nytt område med restauranger, spel, attraktioner och grönska.

  Gröna Lunds nya tivoliområde

  Den 30 juni 2022 meddelade Mark- och miljööverdomstolen att man godkänner detaljplanen för kvarteret Skeppsholmsviken och att vi därmed får bygga ut på vår parkering. Det här är ett historiskt ögonblick både för Gröna Lund och för Stockholm och nu inleds planeringen för att skapa det nya området. Vi kommer omsorgsfullt förvalta det förtroende som domstolen visat oss och det nya tivoliområdet med omgivande djurgårdskvarter beräknas kunna stå helt klart om 4-5 år.

  Här kan du läsa mer om vår vision för det nya tivoliområde som kommer växa fram på vår parkering, samt de vanligaste frågorna vi fått på vägen.

  Bakgrund

  Gröna Lund grundades 1883 och är en av världens äldsta nöjesparker. Men det var drygt 40 år senare, 1924 som Djurgården blev den självklara samlingsplatsen för alla som var tivolisugna i Stockholm. Det var nämligen det året som konkurrenten Nöjesfältet, som tidigare varit kringresande, flyttade in på tomten Skeppsholmsviken mittemot Gröna Lund. Under åren som följde var Nöjesfältet och Gröna Lund argsinta konkurrenter, men när barnen till Gröna Lunds och Nöjesfältets ägare blev kära och gifte sig kunde stridsyxan grävas ner och ett sammanhållet tivoliområde uppstå.

  Nöjesfältet stängde sin verksamhet 1957 och området har sedan dess legat i glömska som en tråkig parkeringsplats. 2024, hundra år efter att Nöjesfältet slog upp sina portar på Skeppsholmsviken, planerar vi att sätta spaden i marken för att återigen kunna skapa ett sammanhållet tivoliområde på båda sidor Allmänna gränd för både tivolibesökare och djurgårdsflanörer. Vi vill skapa ett nytt och inbjudande allmänt promenadstråk på en pålad brygga i vattnet utanför Gröna Lund, ett småskaligt och levande Djurgårdskvarter som knyter an till befintlig arkitektur, ett allmänt torgområde för att skapa större ytor vid Djurgårdsfärjan och ett helt nytt tivoliområde med både spel, restauranger och attraktioner för alla åldrar.

  Tivoliområdet

  Omgiven av nya djurgårdskvarter och med utsikt över den glittrande Saltsjön, skapar vi ett nytt tivoliområde för gäster i alla åldrar.

  Spel, restauranger, glasskiosker, träd och grönska ska samsas med attraktioner som både är nervkittlande och barnvänliga - ett varierat tivoliområde i samklang med omgivningen. Grönska är viktigt av många skäl och minst 25 procent av mark- och takytor ska utformas med träd och växtlighet. Området närmast vattnet ska ha en mer parkliknande karaktär, där nya träd planteras och låga bodliknande hus placeras glest bakom träden, så att området bildar en grön parkliknande front mot Saltsjön och strandpromenaden.

  När det gäller maxhöjder på byggnader och attraktioner inne på det nya tivoliområdet är den generella tillåtna maxhöjden 12 meter, med undantag för vissa toppar. I den södra delen (närmast färjeläget) får maxhöjderna vara 12 meter. I den mellersta delen får det finnas en topp på 18 meter och en topp på 35 meter. I den norra delen (närmast Spårvagnshallarna), får det finnas fyra toppar varav tre på 30 meter och en topp på 45 meter. I jämförelse är dessa maxhöjder mer än en halvering av det som finns på Gröna Lunds befintliga område idag, där vår högsta attraktion Eclipse är 121 meter, följt av Ikaros på 90 meter och Fritt Fall på 80 meter.

  Men det är inte alltid höjden som avgör pirret i magen. Vi ser gärna möjligheter för klassiska såväl som nya attraktioner på marknivå. Miljön på området ska andas klassisk tivoliromantik där popcorndoft och skratt blandas med stämningsfulla lampor, färgglad arkitektur och prunkande blomsterarrangemang.

  För att kunna föreställa sig hur området kan se ut i framtiden, har vi tagit fram olika illustrationer. Dessa bilder är inte några skarpa planer, utan idéer på hur det kan komma att se ut.

  Den 20 april 2020 röstade en majoritet i Kommunfullmäktige i Stockholms Stad ja till detaljplanen. Den överklagades till Mark- och miljödomstolen, som upphävde detaljplanen. Gröna Lund och Stockholms Stad överklagade domen till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. Den 30 juni 2022 fastställde domstolen detaljplanen och gav Gröna Lund grönt ljus att bygga ut.

  Läs mer om Tivoliområdet i våra frågor och svar längst ner på sidan.

  Strandpromenaden

  Stockholms vackra inlopp är något unikt som vi ska värna om och vara stolta över.

  Att kunna promenera längst med vattenlinjen i innerstaden är en fantastisk upplevelse som både stockholmare och tillresta gäster njuter av. En av våra högsta prioriteringar är att alla djurgårdsbesökare ska kunna promenera längs med strandlinjen även utanför det nya tivoliområdet.

  Vi vill bygga en bred och inbjudande allmän bryggpromenad som placeras i vattnet strax utanför tivoliområdet. Här kommer allmänheten att kunna gå hela vägen från Djurgårdsbron till färjeläget Allmänna Gränd (något man inte kan göra idag), med bänkar och områden på bryggan som inbjuder till att stanna upp och njuta av utsikten. Läs mer om Strandpromenaden i våra frågor och svar längst ner på sidan.

  Historien

  Gröna Lund har roat generationer av stockholmare ända sedan man först slog upp portarna på Djurgården den 3 augusti 1883.

  Vi är en av de äldsta nöjesparkerna i världen och har varit en självklar plats för nöje i Stockholm i över 137 år. Det är få platser som roat människor av alla dess slag över generationsgränserna så som Gröna Lund har gjort. Och det beror kanske på att människor alltid har uppskattat det hisnande. Pirr i magen skapar samma glädje idag som det gjorde 1883, även om attraktionerna ser annorlunda ut.

  Rakt över gatan från det befintliga tivolit ligger idag en parkeringsplats som tillhör Gröna Lund. Här har det en gång i tiden redan legat ett nöjesfält som konkurrerade med dåvarande Gröna Lund, nämligen Nöjesfältet som hade verksamhet på just den platsen mellan 1924-1957. När barnen till de konkurrerande tivolidirektörerna blev kära och gifte sig, slogs båda verksamheterna ihop. Nu vill vi återuppföra ett nöjesfält på platsen där vi kan roa barn och vuxna i många generationer framöver. Vår förhoppning är att kunna sätta spaden i marken 2024, hundra år efter att Nöjesfältet först slog upp sina portar på samma plats.