Tillgänglighet

  Tillgänglighet

  På Gröna Lund har vi som mål att tivolit ska vara tillgängligt för alla. Därför pågår det ständigt ett arbete för att underlätta för våra gäster med funktionsvariation.

  Bra att veta för dig med funktionsvariation

  Gröna Lund är en fartfylld park där det finns något för alla. Parken har enstaka nivåskillnader till attraktioner och restauranger samt mellan de två olika områdena. Närheten till attraktioner, aktiviteter och övrigt utbud gör det enkelt att uppleva parken.

  Läs vår Tillgänglighetsfolder för 2021

  Kollektivtrafik

  Kollektivtrafikens hållplatser till och från parken är placerade ett stenkast från huvudentrén. Hållplatserna är upphöjda och anpassade för rullstol. Färdtjänst har möjlighet att släppa av och hämta gäster i nära anslutning till parkens entré.

  Entré och biljettköp

  Gäst med funktionsvariation betalar ordinarie entrépris. Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsvariation har fri entré och ska ha med sig intyg. Ledsagare/assistent måste vara minst 16 år fyllda. Ledsagare och assistenter hänvisas till Biljettcenter för entré och information om hur ni gör ert besök lättare.

  Ledsagare behöver inte förboka plats parken men övriga gäster förköper biljetter på hemsidan innan besöket.

  Passage mellan Stora och Lilla området

  Om ni önskar ta er mellan Lilla och Stora området på Gröna Lund samt önskar undvika trappor hänvisar vi till våra värdar i Huvudentrén. Prata med entrévärdarna så kommer de hjälpa er!

  Attraktioner

  Gäst med funktionsvariation betalar ordinarie pris.

  Gäster med speciella behov och som inte kan använda våra ordinarie köfållor kan göra entré via utgången på de allra flesta av våra attraktioner. Mot uppvisande av ett intyg erhåller du då en stämpel i Biljettcenter som du kan visa upp på attraktionerna. För våra Jetpass-attraktioner hänvisar vi dessa gäster till Jetpass-entrén (i Biljettcenter kan du hämta ut 10 Jetpass som du kan använda i våra Jetpass-attraktioner).Läs mer om Jetpass.

  Intyget bör innehålla ditt namn, telefonnummer, en kortfattad beskrivning av vad dina utmaningar är, samt vara signerat av och ha namn och kontaktuppgifter till en person som har insikt i dina utmaningar. Vi godkänner intyg från vården, skolan samt ev. assistansbolag (ex läkare, sjuksköterskor, terapeuter, kuratorer, personlig assistent, särskolelärare, rektorer, vårdcentraler, skolsköterska etc.). Personer under 18 år behöver också ha med sig en vuxen (fyllda 18 år) för att erhålla stämpeln.

  Rullstolsburna gäster gör entré via attraktionernas utgångar eller via hiss. Gäster med rörelsehinder, som har svårt att ta sig i och ur en attraktion, har möjlighet att sitta kvar i attraktionen till nästa åktur (max tre åkturer åt gången). Gästens ledsagare/assistent ska vara behjälplig vid i- och urstigning av attraktionen. Vill du ha mer information om de olika attraktionerna, kontakta Gästservice vid Huvudentrén eller Biljettcenter.

  Ledsagning i attraktioner

  Ledsagare eller assistent i tjänst till gäst med funktionsvariation har fri entré och ska ha med sig intyg. Om gästen med funktionsvariation behöver hjälp för att åka attraktionen erbjuds ledsagaren att fritt åka med. Ledsagaren får då en stämpel på handen i Gästservice/Biljettcenter. Ledsagare eller assistent måste vara minst 16 år fyllda.

  Konsert på Lilla Scen

  Under konserter på Lilla Scen finns det 5 reserverade platser för rullstolsburna gäster på Classic Café. Gästen har möjlighet att ta med sig max 2 ledsagare/medföljande. För konsertgäster med dolda funktionsvariationer finns även 3 reserverade platser på Classic Cafés uteservering.

  Platserna måste förbokas via Gröna Lunds Nöjesbokning, 010-708 70 00, tidigast tre dagar före respektive konsert. Biljetterna hämtas ut i Gästservice mot uppvisande av intyg på konsertdagen senast kl. 19.00. Vill man komma på fler konserter kan Gästservice registrera gästen, så att intyg inte behöver medtas varje gång.

  Biljetten ger tillträde till ett avspärrat område på Classic Cafés uteservering vid sidan om scenen och ska sedan bäras synlig under hela konserten, så att personalen tydligt ser att man har rätt att stå innanför avspärrningarna.

  Konsert på Stora Scen

  Rullstolsläktare

  Under konserter på Stora Scen finns en läktare med 18 platser för våra rullstolsburna konsertgäster. Dessa platser förbokas tidigast tre dagar innan konserten, genom att man ringer till Gröna Lunds Nöjesbokning på 010-708 70 00.

  Du hämtar sedan ut din läktarbiljett (observera att du också behöver en entrébiljett till Gröna Lund, alt Gröna Kortet) i Gröna Lunds Biljettcenter på konsertdagen. Gästen har möjlighet att ta med sig max 2 ledsagare/medföljande.

  Läktarbiljetten kan hämtas ut från att Biljettcenter öppnar på konsertdagen fram till kl. 17.00. Mellan kl. 17.00-19.00 hämtas biljetten istället i gästentrén i Lilla Allmänna Gränd.

  Har man inte hämtat ut sin biljett senast kl. 19.00 är läktarplatsen förbrukad. Kommer du innan kl. 17.00 gör du entré via Tyrolerentrén. Kommer du efter kl. 17.00 gör du entré via gästentrén i Lilla Allmänna gränd.

  Tänk också på att vara vid rullstolsläktaren i god tid, då det kan vara svårt att ta sig fram genom publikhavet vid vissa konserter.

  Dold funktionsvariation

  Under konserter på Stora Scen finns det också 8 reserverade platser för gäster med dold funktionsvariation på plattformen till Eclipse. Gästen har möjlighet att ta med sig en ledsagare.

  Platserna måste förbokas via Gröna Lunds Nöjesbokning, 010-708 70 00, tidigast tre dagar före respektive konsert. Biljetterna hämtas ut i Gästservice mot uppvisande av intyg på konsertdagen senast kl. 19.00 (observera att du också behöver en Ticket to Ride till Gröna Lund. Vill man komma på fler konserter kan Gästservice registrera gästen, så att intyg inte behöver medtas varje gång.

  Biljetten visas upp vid utgången till Eclipse och ska sedan bäras synlig under hela konserten, så att personalen på plattformen på Eclipse tydligt ser att man har rätt att stå innanför avspärrningarna. Vid Eclipse finnas möjlighet att låna en fällstol (5 st) som gästen med funktionsvariation kan nyttja om de har det behovet givet sin funktionsvariation (vi erbjuder inte sittplats generellt pga utrymmesskäl). Ledsagare får stå.

  Restauranger

  För rullstolsburna gäster rekommenderar vi särskilt Restaurang Kaskad vid vattnet bredvid House of Nightmares eller Classic Café bakom Lilla Scen. I alla restauranger erbjuds laktos- och glutenfria samt vegetariska rätter. Har du andra allergier, behöver hjälp med att få menyn uppläst eller hjälp med servering - prata med vår personal på plats så vi hjälper dig.

  Toaletter

  Toaletter anpassade för rullstolsburna gäster finns på följande platser:

  Stora området

  • Vid Spanska Trappan
  • Till höger om Stora Scen
  • Mittemot berg- och dalbanan Jetline  Lilla området

  • Vid Tuff-Tuff Tåget
  • Vid biljettkassan vid Huvudentrén
  • Bakom Lilla Scen/Dansbanan

  Lugn och ro

  Om du behöver lugn och ro så finns det flera platser i parken där du kan samla energi för att fortsätta ditt besök. Vi rekommenderar Classic Cafe på lilla området.

  Frågor?

  Har du frågor eller behöver hjälp med något är du alltid välkommen att ringa eller maila till oss. Givetvis kan du också kontakta entrévärdarna eller personalen i Gästservice vid Huvudentrén.

  Vi använder sockervadd för att förbättra din upplevelse i vår park och cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.