Hållbara upplevelser

  Hållbara upplevelser

  På Gröna Lund vill vi leverera upplevelser som är både magiska och hållbara. Här kan du läsa mer om hur vi tänker och vad vi gör för att vår verksamhet ska vara hållbar.

  Sol, vind och vatten driver Grönan

  Vi använder 100 procent grön el. Det innebär att all vår er kommer från sol, vind, vatten och biobränsle (som till exempel görs på matrester).

  Attraktioner som är snälla mot miljön

  Ett åk i Twister använder 0,2 kWh, vilket motsvarar den mängd energi som går åt för att föna håret en gång. Tio varv i Nyckelpigan motsvarar tre minuter i duschen. Och ett åk i Tuff-Tuff Tåget eller Veteranbilarna drar inte mer el än vad som krävs för att koka ett ägg. Bra va?

  Ekomat

  Finns det något godare än sockervadd? Ja faktiskt, ekologisk sockervadd! Dessutom krävs det inte mer än två sockerbitar för att skapa det stora fluff spunnet socker som vi levererar. Är du kanske sugen på pannkakor så kan du räkna med att också de är ekologiska, inklusive sylten och grädden!

  En park för alla

  Vi vill leverera upplevelser som är både magiska och hållbara. Det kan vi bara göra genom att vara en park för alla. På Gröna Lund är alla välkomna, och ju mer mångfalden bland våra gäster speglas av våra medarbetare, desto roligare blir det. Här är några exempel på vad vi gör för att kunna välkomna fler:

  • Samarbete med arbetsförmedlingen för unga med funktionsnedsättning.
  • Etableringsuppdraget – samarbete med arbetsförmedlingen för att anställa nyanlända.
  • Projekt U18 och 55+ – aktiv rekrytering av personer under 18 (men över 16) och över 55.

  Överbliven mat blir biogas

  Vi jobbar stenhårt för att minska matsvinnet. Exempelvis återvinns all mat som blir över till biogas, som i sin tur driver ugnarna som rostar vårt kaffe eller fungerar som drivmedel för Stockholms bussar. Vi eftersträvar att det kretsloppet ska gå runt lika smidigt som våra berg- och dalbanor!

  Sugrör suger för miljön

  Mer specifikt är det plast som suger för miljön och till 2021 ska alla engångsartiklar av plast, så som sugrör, plastpåsar och kaffelock, istället ersättas med miljövänliga material.

  Mer om vårt hållbarhetsarbete

  Det här är bara ett axplock av vad vi gör inom Parks and Resorts, koncernen där Gröna Lund ingår tillsammans med Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik, för att minska vår miljöpåverkan och skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar verksamhet.

  Läs vår hållbarhetsrapport

  Så kan du göra ditt besök mer hållbart!

  Här får du några tips på hur du kan göra ditt besök hos oss så hållbart som möjligt. Tack för att du hjälper oss att skapa hållbara upplevelser!

  Välj vego

  Genom att äta mer grönt och dra ner på köttet kan vi dramatiskt minska vår klimatpåverkan. På Gröna Lund erbjuder vi köttfria alterantiv i alla matenheter. Här är några exempel:

  • Halloumiburgare (Hamburgerkiosken bredvid Stora Scen)
  • Soft tacos med pulled jackfruit (Mexican Corner)
  • Sojakorv
  • Poké bowl med tofu
  • Veganska langos
  • Kola- och passionsfruktsmilkshake (Jetline Milkshakes)

  Se vårt utbud av vegetariska och vegorätter

  Skippa plasten

  Plast är ett av de största hoten mot miljö och hälsa. Här är några förslag på hur du kan hjälpa oss (och planeten) att plastbanta:

  • Återanvänd slushbägaren, eller lämna in den i någon av våra kiosker så återvinner vi den!
  • Ta bara sugrör om det verkligen behövs.
  • Skippa plastpåsen när du handlar i våra butiker – men köp om du behöver.

  Åk massor men lämna bilen

  Var inte en fossil, res modernt! Att ta bilen till Grönan har aldrig varit en särskilt bra idé. Cykla, gå, åk kollektivt i stället. Om du måste åka bil och den går på el har vi såklart laddstolpar.

  Hitta till oss

  Panta!

  Låt PET-flaskor och burkar få ett nytt liv genom att lägga dem i våra särskilda pantbehållare. Vi skänker självklart all pant till välgörande ändamål.

  Skratta och umgås

  Ett gott skratt förlänger livet. Det är inte bara ett uttryck, utan faktiskt helt sant! Forskning har visat att livslängden kan förlängas med så mycket som tio år om man lever ett liv i glädje, positivitet och gemenskap. Det är ju inte bara planeten som ska vara hållbar, utan även du!

  Vi använder sockervadd för att förbättra din upplevelse i vår park och cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.