Trygghet & säkerhet

  För oss handlar säkerhet både om att du ska känna dig säker när du åker – men också om trygghet och trivsel under hela ditt besök. Det här gör vi för att du som gäst ska känna dig trygg på Gröna Lund!

  Säkerhet i attraktionerna

  Här kan du läsa mer om hur säkerhetsrutinerna ser ut för alla våra attraktioner. Allt från besiktningar inför säsongsöppning till dagliga kontroller.

  Säkerhetskontroller vid entrén

  Alla gäster passerar en säkerhetskontroll innan de går in i parken. Här kan du läsa mer om våra säkerhetskontroller och vad som är tillåtet eller inte att ta med in i parken.

  Väskförbud

  Polismyndigheten har fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. På Gröna Lund innebär det att väskförbud kommer att råda alla dagar vi har konserter på Stora Scen. Läs mer om väskförbudet.

  Trygghetscentralen

  Upplever du eller någon annan gäst en situation som känns otrygg, rapportera det till trygghetscentralen på telefon 010-708 95 07. Trygghetscentralen är alltid bemannad när parken är öppen.

  Ordnings- och trivselregler

  Varje dag parken är öppen har vi både ordningsvakter och sjukvårdspersonal på plats. Ordningsvakterna är anställda av Gröna Lund och har genomgått alla våra serviceutbildningar.

  Gröna Lund ska vara en rolig, trygg och säker plats för alla. Därför finns det ordnings- och trivselregler som alla våra gäster måste följa under sitt besök hos oss.

  • Följ alltid de säkerhetsangivelser som finns eller som förmedlas av personalen.
  • Du får aldrig utsätta dig själv eller någon annan för fara genom att bryta mot våra säkerhetsregler.
  • Det är inte tillåtet att ta med sig alkoholhaltiga drycker in i parken.
  • Behandla alla med respekt, så väl gäster som medarbetare.
  • Du får inte tränga dig i köer.
  • Du får inte försöka fuska med åkband eller andra biljetter.
  • Du får inte bryta mot lagen eller de lokala ordningsföreskrifterna.
  • Du får inte störa den allmänna ordningen eller motarbeta vårt arbete med att upprätthålla ordningen.
  • Vi är en nöjespark och vår främsta uppgift är att sprida glädje. Därför ber vi våra gäster att inte bära kläder eller symboler som kan upplevas som stötande.
  • Hundar är inte tillåtna inne i parken (med undantag för ledarhundar).
  • Gröna Lund strävar efter att vara en rökfri park och därför är rökning endast tillåten på anvisade rökplatser, detta inkluderar även e-cigaretter.

  Konsertsäkerhet

  På alla konserter på Stora Scen arbetar vakter som är särskilt utbildade i evenemangssäkerhet. Alla gäster passerar också en säkerhetskontroll innan de går in i parken.

  Dare to Care

  I samarbete med RFSU och Svensk Live så deltar Gröna Lund i projektet Dare to Care. Dare to Care handlar framförallt om att skapa en stärkt positiv publikkultur och ömsesidighet, mot sexuella övergrepp och en tystnadskultur.

  I praktiken handlar det om att arbeta med såväl normer och värderingar som praktiskt säkerhetsarbete. Med konceptet Dare to Care vill vi skapa en trygg miljö där både våra egna medarbetare samt våra gäster kan vara aktiva åskådare och säga ifrån när man ser en situation som känns fel.

  Hjärtsäker zon

  Gröna Lund är en så kallad Hjärtsäker zon, vilket innebär att vi ska kunna påbörja hjärt- och lungräddning med hjärtstartare inom tre minuter. Cirka 200 medarbetare har genomgått utbildning i hjärt- och lungräddning.